Rij elektrisch!

Er zijn vele voordelen van het rijden op een elektrische scooter of brommer. En gelukkig worden de keuzes van scooters steeds groter. Voor alle smaken en zelfs elk budget is er nu wel een model verkrijgbaar. Eigenlijk is er geen reden geen elektrische scooter te kopen. We zullen alle kenmerken en voordelen op een rij zetten.

Milieuvriendelijk

Een elektrische scooter stoot 0 emissies uit. Ze zijn stil en compleet geurloos. Het is heerlijk door bijvoorbeeld de duinen op het fietspad te rijden en alle natuurgeluiden te horen. Je bent het natuur en niemand tot last. In sommige natuurgebieden waar fietsers mogen komen, mag je ook op een elektrische snorscooter rijden. Je rijdt immers niet op een voertuig met verbrandingsmotor. Vraag wel altijd voor de zekerheid toestemming aan de natuurbeheerder en hou je altijd aan de snelheid. Pas je snelheid aan op andere fietsers en wandelaars. En hou er altijd rekening mee dat je echt stil bent! Een fietser (die soms zelfs sneller rijdt dan 25 km/h) is ook stil, maar men schrikt toch sneller van een scooter die geruisloos langs komt.

Goedkoop in verbruik en onderhoud

De kosten van een elektrische scooter is nog gemiddeld wat duurder dan een traditionele. Maar er komen steeds betaalbare modellen op de markt. Je bespaart enorm veel geld aan onderhoud en verbruik. Een volle accu kost gemiddeld maar 50 eurcent waarmee je gemiddeld 60km mee kan rijden. Verder heeft een elektrische scooter haast geen onderhoud nodig. Alleen de remvloeistof in de gaten houden, bandslijtage en wat moertjes en boutjes controleren. De accu’s (met name Lithium) gaan zeer lang mee. Als je verstandig met je accu omgaat en je aan de adviezen van de fabrikant houdt, gaat de accu jaren mee.

Performance

Omdat je, vergelijkbaar met elektrische auto’s (denk aan de Tesla) alle PKs onmiddelijk tot je beschikking hebt, trekken elektrische scooters snel op. Je acceleert veel sneller dan een benzine scooter. Dit is niet alleen leuk het is ook een stuk veiliger als je heel snel, vooral in een drukke stad, iets moet ontwijken. Je bent stukken wendbaarder.

Smart functies

De meeste elektrische scooter merken bieden een app waarmee je met je scooter kunt verbinden. Je kan functies personaliseren, verbruik inzien, status van alle aspecten van je scooter bekijken, fabrikanten kunnen updates naar je scooter sturen en niet onbelangrijk: extra beveiligingsopties. Sommige scooter merken hebben standaard GPS tracking, notificaties als iemand je scooter probeert te verplaatsen of de accu ontkoppelt. Er zijn ook scooters die ingebouwde navigatie bieden! En zelfs speakers om muziek te luisteren wanneer je rijdt. Omdat je scooter zelf geen geluid maakt, kun je heerlijk rijdend naar je favoriete muziek luisteren.

Gemak

Er komen steeds meer scooters op de markt met 2 accu’s waardoor je de actieradius kunt vergroten naar maar liefst 120 km! Of je houdt altijd 1 accu thuis of op je werk opgeladen en kan zo makkelijk je accu omwisselen als de ene op is. Opladen gaat tegenwoordig steeds sneller met speciale snelladers. Er zijn scooters die je in 1 uur al op 80% kunt opladen. Een lage actieradius is dus al een tijdje geen excuus meer om geen elektrische scooter aan te schaffen.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Eigenlijk niet. Een elektrische scooter is niet zo makkelijk op te voeren. Omdat je scooter begrensd wordt doormiddel van een software aanpassing (die zeer moeilijk tot niet te ‘hacken’ is) op 25 km/h of 45 km/h en dus niet op vermogen, is max 25 km/h ook echt 25 km/h. Windje mee of tegen? Dat zal helemaal niks uitmaken. Persoonlijk vinden wij het niet kunnen opvoeren niet een nadeel. Het maakt het wel een stuk veiliger. We kunnen ons wel voorstellen dat je misschien tot de max dat je bekeuring krijgt van 29 km/h wilt opvoeren. Dit kan meestal alleen met het vervangen van de ECU (computer in je scooter). We raden dit echter af. Je riskeert problemen met je verzekering en garanties.

Verder merken we zelf soms negatieve reacties van mensen op straat die het eng vinden dat de scooter geen geluid maakt en ze je dus niet horen aankomen. Maar een fiets maakt ook geen geluid. Als je er bewust van bent, mensen langzaam benadert voordat je langs wilt rijden, je toeter of bel gebruikt (of gewoon “pardon, mag ik er langs” zegt), dan ben je verstandig en verantwoordelijk bezig. Dan is er geen gevaar. En er zijn elektrische scooters die een optie hebben een geluid (zoemend) af te spelen.

Laatste mogelijke nadeel: de prijs. De echt leuke elektrische scooters met veel functies zijn nog prijzig. Vooral de scooters van de bekendere merken die bekend zijn van hun benzine varianten. Maar er komen steeds meer scooters op de markt die net zo goed en betrouwbaar zijn als de ‘bekende’ merken die wel goed betaalbaar zijn. Denk aan de populaire nieuwe Niu scooters. Wij rijden zelf ook Niu en zijn razend enthousiast. De kwaliteit is erg goed, ze rijden heerlijk en zijn duurzaam.